Mr.NuKKu pentru Final Frame

Restaurări directe și restaurări indirecte.

Astăzi, restaurarea estetică a unei pierderi de substanță dură dentară este o normă în stomatologia contemporană. Este greu de conceput faptul că acum 20 de ani existau doar terapia și protetica dentară. Stomatologii plombau cavitățile carioase, iar în cazul distrugerii masive ale coroanelor dentare, singura opțiune terapeutică era extracția dintelui în cauză sau protezarea cu coronițe artificiale, cel mai frecvent – metalice.

Noile tehnologii existente la ora acuală permit nu doar refacerea complet funcțională a coroanelor dentare, ci și refacerea lor estetică deosebită.

Clinicile și cabinetele dentare moderne folosesc materiale compozite și materiale compomere care imită culoarea și luciul dinților naturali, cât și transparența lor. Utilizarea materialelor noi, permite realizarea unor lucrări fizionomice cu o apropiere maximă de culorile și nuanțele smalțului pacientului, astfel, aspectul dintelui obturat este foarte greu de deosebit de un dinte perfect sănătos.

Deosebirea dintre materialele vechi compozite și cele noi, constă în faptul că materialele noi formează cu structurile dure dentare legături moleculare ce nu permit obturațiilor să cadă sau să permit infiltrarea lor marginală.

Metodele de restaurare coronare fizionomice sunt împărțite didactic în două categorii, prima este restaurarea coronară fizionomică directă, adică în cabinet, iar a doua metodă presupune și o etapă de laborator.

1. Metoda restaurării directe: Scopul acestei metode este restaurarea părții coronare în una sau maxim două ședințe. Această metodă este indicată în cazul destrucțiilor coronare mici și medii. Substanța dură dentară pierdută se restaurează cu diverse cimenturi și compozite fotopolimerizabile. Fotopolimerele sunt compozite care se întăresc sub acțiunea unei lumini ultraviolete, emisă de o lampă specială. Materialul fotopolimerizat devine dur și stabil cromatic pentru mulți ani.

2. Metoda restaurarii indirecte: Altă metodă se aplică în cazul leziunilor masive ale părții coronare. Astfel, în laboratorul dentar, conform unei amprente individuale, se reface partea lipsă a coroanei dentare: coroniță, încrustație, fațetare ceramică.

În ce constă refacerea fizionomică a părții coronare a dintelul? Un diagnostic complet, este prima etapă a restaurării dentare unde se determină forma și rezistența structurilor dure dentare, volumul leziunii coronare, specificul morfologic și cromatic al dintelui supus restaurării. Analizând această informație se va alege materialul cel mai indicat în cazul clinic respectiv. Apoi urmează pregătirea suprafeței dentare și doar atunci se începe restaurarea.

Cu ceva timp în urmă se utiliza doar un singur material – monocromatic – cel mai apropiat de culoarea dintelui restaurat. Astăzi se folosesc materiale ce se aplică pluristratificat și au o diversitate cromatică specifică fiecărui strat dentar, ce duce la efecte estetice deosebite. Restaurarea pluristratificată sau biomimetică a dintelui împreună cu metodele conservatoare de preparare a dintelui, permit protecția maximă a structurilor dure dentare, reducerea costurilor și nemijlocit, la reducerea timpului petrecut de pacient în cabinet.

Una din cele mai noi tehnologii în restaurările coronare este aplicarea fațetelor. Prin intermediul acestor fațete se pot masca unele defecte ale dinților precum: fracturi coronare, fisuri ale smalțului, discromii dentare minore, dinți cu modificări pronunțate ale culorii, unele displazii de smalț, precum și spațierile interdentare.

Costurile sunt direct legate de volumul de lucru, materialele folosite și gradul de complexitate al lucrării.

Facebook