Mr.NuKKu pentru Final Frame

Cariile Dentare

Caria este cea mai frecventă afecțiune a dinților.

Caria dentară trebuie tratată cu maximă seriozitate, iar tratamentul ei este considerat o urgență în stomatologie. Cu cât mai devreme este depistată si cu cât mai devreme este tratată, cu atât este mai bine pentru viitorul dintelui în cauză.

Caria dentară – este un process distructiv cronic, fără elemente inflamatorii, ale structurilor dure dentare (smalț, cement, dentină), apare ca rezultat al demineralizarii acestor structuri. Cauza principală este igiena orală necorespunzătoare și formarea de placă bacteriană producatoare de acizi. Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, iar adolescenții sunt cel mai frecvent afectați. Degradarea dinților este provocată de o bacterie numită streptococ mutans. Această bacterie trăiește în cavitatea bucală și afectează dantura prin transformarea în acid a zahărului consumat.

După consumul alimentar, pe suprafețele dentare și spațiile interdentare rămân resturi alimentare, care constituie un substrat excelent pentru înmulțirea bacteriilor, de regulă a streptococilor – producătorii principali ai acidului lactic. Un factor agravant este alimentația incorectă și unele obiceiuri vicioase. Consumul alimentelor bogate în carbohidrați (dulciuri), mai ales între mesele principale, duce la înmulțirea numărului bacteriilor și creșterea acidității. Consumul alimentelor bogate în acizi (citrice), este asociat cu creșterea frecvenței cariilor de colet.

Prima etapă în dezvoltarea procesului carios este apariția petei albe cretoase pe suprafața smalțului dentar. Este așa numita carie superficială, smalțul deja este demineralizat și este usor penetrabil de către bacterii. Ulterior, dacă nu se iau măsuri terapeutice, pata albă cretoasă se coloreaza în maro, iar procesul carios avansează în profunzime. În această etapă se consideră că afecțiunea este reversibilă, iar tratamentul constă în remineralizarea smalțului prin metode medicamentoase. Sunt aplicate geluri sau soluții remineralizante, iar metoda este simplă și eficientă. În cazul în care vizitele periodice la medicul dentist sunt mai rare de două ori pe an, debutul procesului carios cu această manifestare nu mai poate fi surprins, iar tratamentul remineralizant nu mai este eficient.

Următoarea manifestare evolutivă a procesului carios este pata brună, uneori chiar neagră. În această fază de evoluție, bacteriile au depășit deja bariera smalțului și au pătruns în dentină, astfel procesul carios incipient se transformă într-o carie medie. Tratamentul acestui tip de carie, presupune efectuarea unei anestezii și utilizarea frezelor dentare pentru înlăturarea smalțului și dentinei alterate. Cavitatea obținută se tratează medicamentos și se obturează.

Dacă este neglijată, această etapă evolutivă și nu se intervine terapeutic, atunci mai mult ca sigur pacientul se va adresa medicului stomatolog în regim de urgență, acuzând dureri la nivelul dintelui afectat. În acest din urmă caz, procesul carios a depașit și stratul de dentină, ajungând astfel la organul pulpar. Este etapa a treia evolutivă – caria profundă. Simptomatologia dominantă este sensibilitatea dureroasă la rece, cald, și la atingerea mecanică (periajul dinților).

Tratamentul cariilor profunde necesită un volum mare de munca și pot fi necesare mai multe ședințe terapeutice. Se înlătură pulpa dentară, o mare parte din coroana dentară este sacrificată și ea, fiind distrusă masiv de carie. Din păcate, cu tot efortul depus din partea medicului stomatolog de a salva dintele, se poate ajunge și la extracții dentare. De reținut este următorul fapt – cariile dentare netratate pot cauza probleme de inimă, de articulații sau la nivelul gingiilor.

Cel mai eficient mod de a trata caria dentară rămâne profilaxia. Prevenirea cariei dentare se face prin spălarea pe dinți după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi; folosirea aței dentare și a apelor de gură; evitarea consumului de dulciuri în exces, eventual spălarea pe dinți imediat după consumarea lor; consumul regulat de fructe și produse lactate; vizite periodice la medicul stomatolog.

 

Facebook