Mr.NuKKu pentru Final Frame

Aparate Dentare

Alinierea dinților duce la un zâmbet remarcat și fermecător.
Există o mare varietate de tipuri de aparate ortodontice, în funcție de specificitatea cazului și a problemei ortodontice căreia i se adresează. Dinții aliniați nu sunt doar o problemă de estetică, ci și de sănătate dentară.
Ortodonția este supraspecializarea medicinei dentare care se ocupă doar cu diagnosticul, profilaxia și tratamentul malocluziilor. Probabil că mulți se întreabă ce este de fapt “malocluzia”. Malocluzia este raportul anormal al dinților sau a maxilarelor, care perturbă închiderea corectă a gurii. Dacă dinții nu sunt aliniați corect, ei primesc stimuli nefiziologici, făcându-i predispuși la fracturi, carii, boli parodontale. Această anomalie se dezvoltă pe fondul unei lipse de corespondențe între mandibulă și oasele maxilare, sau al poziționării incorecte ale dinților pe arcade, care duce implicit la nepotrivirea acestora în timpul efectuării mușcăturii. Malocluzia poate face ca incizia alimentelor, mestecatul hranei sau chiar vorbitul să se desfășoare dificil. Apar frecvent repercursiuni asupra articulației temporo-mandibulare. O malocluzie poate fi prezentă chiar dacă toti dinții sunt perfect aliniați pe arcade.

Clasificare
ocluzia distalizată – este caracterizată prin subdezvoltarea maxilarului inferior și dezvoltarea în exces a maxilarului superior. La închiderea gurii, cu stabilirea de contacte între arcadele dentare, maxilarul superior pare puternic proeminent, profilul facial este convex, inocluzia sagitală în zona frontală este constantă.
ocluzia mezializată – este caracterizată prin subdezvoltarea maxilarului superior și dezvoltarea în exces a mandibulei. La închiderea gurii, cu stabilirea de contacte între arcadele dentare, mandibula pare puternic proeminentă, profilul facial este concav.
ocluzia adâncă – incisivii inferiori sunt acoperiți în proporții variabile patologic, de către cei superiori, uneori pot fi acoperiți în totalitate. Incisivii superiori pot fi orientați către anterior (protruzie- ocluzie adâncă în acoperiș) sau către posterior (retruzie – ocluzie adâncă acoperită).
ocluzia deschisă – se caracterizează prin lipsa de contact interdentar în plan vertical, la închiderea gurii. Se poate întâlni o ocluzie deschisă în zona frontală sau ocluzie deschisă în zona laterală.
ocluzia încrucișată – poate fi unilaterală sau bilaterală, în funcție de îngustarea simetrică sau asimetrică a maxilarului superior. Arcada maxilară superioară este îngustată la nivel premolar-molar și apar rapoarte inverse între cele două maxilare.

Tratamentul malocluziilor este indicat să se înceapă cât mai devreme, chiar din perioada copilăriei sau adolescenței. Într-adevăr, oasele maxilare la copii și adolescenți sunt mai maleabile, astfel pentru a corecta deficiențele funcționale, este nevoie de mult mai putin timp, dar asta nu înseamnă că remedierea malocluziei prin tratament ortodontic la adulți nu se poate realiza. Pur și simplu, după colajul bracketurilor la pacienții adulți, medicul ortodont va aplica sarcini mai reduse ca intensitate decât la dinții adolescenților, pentru a evita afectarea parodonțiului.

Se pune întrebarea, de ce trebuie tratată o malocluzie la varstă adultă, doar aspectele legate de aspect nu mai ies atat de mult in evidență, mulți au deja un partener de viață stabil, copii, locul de muncă dorit. Răspunsul este că anomaliile de ocluzie reprezintă nu numai o problemă din punct de vedere estetic și psihologic, ci mai ales una funcțională. Poziția incorectă a dinților crește solicitările per ansamblu asupra oaselor maxilare, iar sarcini funcționale primesc doar unele grupuri dentare, suprasolicitând țesuturile parodontale. În acest fel, durata de viață a dinților devine mai scurtă, pe față apar riduri premature, se instaleaza modificări de postură, dureri de cap, perturbări în activitatea tractului gastro-intestinal și sistemul respirator.

Metode de tratament

Există mai multe moduri de a corecta o mușcătură patologică. Fiecare dintre aceste modalități terapeutice are ca scop rezolvarea unei anumite probleme, iar tratamentul este instituit și condus doar de către medicul ortodont. Malocluzia este tratată prin folosirea de aparate dentare ortodontice. Presiunile constante și de mică intensitate, ajută dinții să revină la poziția lor corectă pe arcadă. Există o mare varietate de tipuri de aparate ortodontice, în funcție de specificitatea cazului și a problemei ortodontice căreia i se adresează. Dispozitivele ortodontice utilizate se împart în aparate funcționale, dispozitive fixe sau aparate mobile.

Dispozitivele funcționale după ce sunt introduse în cavitatea bucală, generează forțe ortodontice care iau naștere în timpul proceselor fiziologice, ele urmăresc alinierea arcadelor sau ajustarea și dirijarea creșterii maxilarelor.

Aparatele ortodontice mobile, sunt utilizate pentru stimularea creșterii arcadelor, pentru alinierea și repoziționarea dinților, corectarea formei maxilalelor, etc. Aceste aparate sunt utilizate în special în cazul copiilor și tinerilor, putând fi scos de către pacient pentru igienizare.

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare, sunt de obicei folosite pentru a corecta poziția dinților, reprezintă alegerea numărul unu în rezolvarea anomaliilor dentomaxilare. Aparatul dentar fix este recomandat atât pentru adulți cât și pentru copii, având avantajul de a alinia mult mai precis dinții decât un aparat dentar mobil.

Unii pacienți au cerințe estetice deosebite și nu sunt de acord cu aplicarea bracketurilor sau aparatelor dentare mobile. Acestor pacienți le vine în întâmpinare ortodonția invizibilă. În ultimii ani a fost pusă la punct o nouă tehnică de tratament ortodontic (sistemul Invisalign),tehnica în care se folosesc gutiere transparente, invizibile. Sistemul Invisalign utilizează tehnologii avansate computerizate de modelare 3D pentru a genera o serie de “alignere” (gutiere). Acestea sunt practic invizibile când sunt purtate și sunt fabricate pentru a se potrivi perfect pe dinți și pentru a-i redresa progresiv spre poziția optimă.

Aparatele de contenție sunt dispozitive utilizate în etapa finală a tratamentului ortodontic, pentru consolidarea și stabilizarea pozițiilor dentare corecte obținute.

 

Facebook